minutka.si

Welcome, Gost
Username: Password: Remember me
Tehnične debate o urah, zanimive povezave, dodatna oprema.

TOPIC: Točnost ur

Odg:Točnost ur pred 14 let 3 tednov #2893

• maurice
  • maurice avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski mojster
  • Urarski mojster
  • Thank you received: 22
criptus napisal(a):

A kar sam štelaš mehanizem?

Ja, ima iglico (kazalček) za fino nastavitev teka, pa se malo igram z njo. Ker pa nimam tiste mašince za čekiranje teka, ki si jo ti omenil, gre iskanje idealnega teka bolj počasi oziroma z metodo poskušanja (oziroma približevanja). Sicer pa pri urah z ročnim navijanjem je itak diskutabilno, kateri tek je smiselno nastavljati z mašinco. Po mojih skromnih izkušnjah tistega, ko je ura do polovice navita. Avtomatske ure so za tako nastavljanje hvaležnejše.

PS: Tako mašinco sem videl pri Hubscherju. A ima tudi Robnik zadevo, ki ugotavlja točnost ure preko beleženja zvoka tiktakanja?
Tema je bila zaklenjena.

Odg:Točnost ur pred 14 let 3 tednov #2895

• criptus
  • criptus avatar Avtor teme
  • Nedosegljiv
  • Moderator
  • Moderator
  • Thank you received: 416
Seveda jo ima. S to je testiral mojo.
Tema je bila zaklenjena.

Odg:Točnost ur pred 14 let 3 tednov #2896

• maurice
  • maurice avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski mojster
  • Urarski mojster
criptus napisal(a):

S to je testiral mojo.

Saj to sem mislil :)
Zanimalo me je pač, če njegova mašinca deluje na istem principu ali pa je še kakšna druga metoda za hitro ugotavljanje natančnosti teka ...
Tema je bila zaklenjena.

Odg:Točnost ur pred 14 let 3 tednov #2897

• criptus
  • Nedosegljiv
  • Moderator
  • Moderator
To pa ne bi vedu. Morda bo Igor?

Sicer pa vprašam Robnika in sporočim.
Tema je bila zaklenjena.

Odg:Točnost ur pred 14 let 3 tednov #2898

• igor
  • igor avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski expert
  • Urarski expert
  • Thank you received: 57
Z odgovorom, da je urarstvo Robnik opremljeno z najsodobnejšo tehnologijo, me je prehitel že criptus, če pa slučajno koga zanima, kako ta zadeva funkcionira, morda le na kratko (govorim o klasičnih zaskočnih mehanizmih):
Predpogoj, da se točno ugotovi in točno umeri je, da je ura v dobri kondiciji; testira se zvok zaskočnega mehanizma in sicer, med prvim udarcem sidra, ko se le-ta dotakne zaskočnega mehanizma in zadnjim, ko zapusti zaskočni mehanizem, se ustvari še šest zvokov, skupaj torej osem za en cikel. Merilni inštrument, na katerega je ura "priključena", zazna te zvoke in pobere tri najmočnejše. Na podlagi teh treh izračuna tek ure, kar na koncu tudi izpiše na zaslonu. Na podlagi teh meritev se nato lahko natančno nastavi ura.
Last Edit: od igor.
Tema je bila zaklenjena.

Odg:Točnost ur pred 14 let 3 tednov #2900

• criptus
  • Nedosegljiv
  • Moderator
  • Moderator
Evo ura še vedno u sekundi natančno! Kar komaj verjamem. Tam kjer so mi jo nastavljali prej, so rekli da je nastavljena na 6sek naprej, pa je še ravno tako redno zaostajala, skratka neuspešno umerjanje.

Tko da Robnik rulez :ok:
Tema je bila zaklenjena.

Odg:Točnost ur pred 14 let 3 tednov #2902

• maurice
  • maurice avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski mojster
  • Urarski mojster
criptus napisal(a):

Evo ura še vedno u sekundi natančno! Kar komaj verjamem.

Tko da Robnik rulez :ok:

A si preveril, da ti ni kvarca notri vstavil :laugh:
Tema je bila zaklenjena.

Odg:Točnost ur pred 14 let 3 tednov #2904

• criptus
  • Nedosegljiv
  • Moderator
  • Moderator
Pa res madona. Na steklo pa dal sliko od rotorja :fight:
Tema je bila zaklenjena.

Odg:Točnost ur pred 13 let 4 mesecev #5774

• criptus
  • Nedosegljiv
  • Moderator
  • Moderator
@art

Vidim, da te precej muči točnost mehanike in da si razočaran nad tekom svoje Omege. Nasvet. Nesi jo k Robniku v KR, da ti jo pošteno nastavi. Ura morda rabi tudi kakšen manjši servis, čiščenje... Mehanika je kot ženska. Občutljiva na vreme, tresenje, kot s katerega jo gledaš, pritisk... ;) Malo za šalo malo za res. Govorim iz lastne izkušnje. Meni je natjunal mojega TAG-a ki nima COSC v sekundo na dan. Še dons mi ni jasno kako ampak - evo, to je to...

ALi če povzamem Igorja. Kljub parim sekundam na dan, gre še vedno za statistično izjemno natančno prikazovanje časa.

V laboratoriju Erwina Satlerja sem videl kako umerjajo in testirajo mehanizme velikih, najnatančnejših mehanskih urna svetu. Ure so vpete v posebej ojačan temelj, ki gre 10m v globino. Meri se tresljaje, ki jih zazna kvečjem najnatančnejša merilna naprava. Mehanizmi so zaprti v vakuumu na stalni temperaturi in vlagi. To pomeni, da vsi ti parametri pa še kakšen v praksi precej vplivajo na točnost in stabilnost teka mehanizma. Na roki pa nosiš precej pomanjšan instrument, ki je izpostavljen vsem živim vplivom iz okolja katerim uspešno kljubuje in kljub temu še natančno prikazuje čas. A ni to fascinantno?
Last Edit: od criptus.
Tema je bila zaklenjena.

Odg:Točnost ur pred 13 let 4 mesecev #5780

• maurice
  • maurice avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski mojster
  • Urarski mojster
criptus napisal(a):

@art

malo off topic ampak vseeno.

Vidim, da te precej muči točnost mehanike in da si razočaran nad tekom svoje Omege. Nasvet. Nesi jo k Robniku v KR, da ti jo pošteno nastavi. Ura morda rabi tudi kakšen manjši servis, čiščenje... Mehanika je kot ženska. Občutljiva na vreme, tresenje, kot s katerega jo gledaš, pritisk... ;) Malo za šalo malo za res. Govorim iz lastne izkušnje. Meni je natjunal mojega TAG-a ki nima COSC v sekundo na dan. Še dons mi ni jasno kako ampak - evo, to je to...

Še en off-topic. Tudi sam sem izredno zadovoljen s tem, kako je gospod Robnik nastavil mojo uro Maurice Lacroix Flyback. Kupil sem jo preko interneta (chrono24.com) in ura se je čudno obnašala, včasih se je tudi kar ustavila. Robnik jo je pošteno servisiral in jo potem tudi nastavil. Po njegovih besedah je na več kot 3-4 sekunde točnosti na dan ni mogel spraviti. V resnici sedaj, ko se je "umirila" in ima svoj dnevni ritem, teče blazno natančno (kakšno sekundo, dve, v zadnjem tednu). To se da fino videti iz spodnjega grafa, ki ga naredi programček WatchDrift - klik na sliko jo poveča. Leva tretjina kaže res kaotičen tek ure, potem je ura bila več kot 1 mesec na servisu (meni se ni nikamor mudilo), desna tretjina (bolj četrtina) pa je tisto, ob čemer se mi usta raztegnejo od čudenja in navdušenja.

Attachments:
Last Edit: od criptus.
Tema je bila zaklenjena.
minutka.si minutka.si minutka.si