minutka.si

Welcome, Gost
Username: Password: Remember me
Tehnične debate o urah, zanimive povezave, dodatna oprema.

TOPIC: Točnost ur

Odg:Točnost ur pred 13 let 1 mesec #6944

• Art
  • Art avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski mojster
  • Urarski mojster
  • Thank you received: 31
Me pa le zanima, kam so se umaknili tisti , ki so nas, ko smo bili na začetku članstva v Minutki, nazorno poučili, da ima zapestna ura v različnih položajih razpoznavno različen tek.
Zakaj pa ima to lastnost? Zaradi trenja v oležajenju nemirke. Kaj pa povzroči spremembo trenja? Sila teže (m x g) nemirke, v odvisnosti z različno stično površino osi v ležajih.
V tem je torej vpliv gravitacije na nemirko.
V zadnjem času se ne morem znebiti občutka, da se v tej debati nakazujejo in vzpostavljajo neka zavezništva oziroma solidarnost s člani, ki ne priznavajo svoje zmote, kar pa je v strokovnih debatah nekaj nesprejemljivega. O strokovnih rečeh mora biti boj mnenj dosleden, do zadnjega detajla razčiščenja. V stroki ni demokracije, kjer odloča večina. Tu vlada naravoslovje s svojimi neizpodbitno delujočimi primeri in dokazanimi zakonitostmi.
Tema je bila zaklenjena.

Odg:Točnost ur pred 13 let 1 mesec #6945

• criptus
  • criptus avatar Avtor teme
  • Odsoten
  • Moderator
  • Moderator
  • Thank you received: 416
Na tole pisanje zgoraj bi pripomnil samo to, da molk včasih pove več od besed. A se ti ne zdi?
Tema je bila zaklenjena.

Odg:Točnost ur pred 13 let 1 mesec #6946

• maurice
  • maurice avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski mojster
  • Urarski mojster
  • Thank you received: 22
Ne vem, o kakšnih zavezništvih je govora, v družbi enega člana foruma (ki je "slučajno"administrator) sem bil kakšno uro, z drugim sem se družil približno eno minut(k)o. Edino z Igorjem se vidiva malo pogosteje - kar pomeni, več kot enkrat na leto.

Kljub temu, da sem tukaj moderator, se pisno oglašam redkeje, kot nekateri drugi, aktivnejši člani. V zvezi s tole debato oziroma s problemom točnosti ur, ki me osebno zelo zanima, pa naj povem naslednje: Criptus me je predlagal, naj bom neke vrste arbiter, ker sem po izobrazbi pač diplomirani inženir fizike. Priznam, da o tem vem premalo, da bi lahko bil arbiter. Znanje fizike iz faksa za ta problem ne zadošča, vsaj pri moji meri samokritičnosti ne (je treba kar precej računati in znati problem poenostaviti v toliko, da ga sploh lahko rešimo). Se bom pa potrudil, da bom našel dovolj relevantno literaturo, kolikor je pač obstaja in kolikor je dostopna.

Poiskal sem nekaj manj nekaj bolj strokovne literature na temo fizike mehanskih ur. Našel sem nekaj, čemur bi lahko rekel The Ultimate answer naši debati, The Mechanics of Mechanical Watches and Clocks. Pri Springer.com sem si zrihtal dostop do te knjige v elektronski obliki in bom, kolikor mi bo čas dopuščal, poskušal na tem forumu izstisniti vse, kar se iz knjige da koristnega iztisniti. Za začetek ponujam kazalo, da boste videli, v kake detajle se avtorji spuščajo. Več pa jutri ali pojutrišnjem.

Priloga front_matter.pdf ni najdena

Attachments:
Tema je bila zaklenjena.

Odg:Točnost ur pred 13 let 1 mesec #6947

• maurice
  • maurice avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski mojster
  • Urarski mojster
  • Thank you received: 22
Za pokušnjo še eno poglavje, ki je na voljo brezplačno:

www.springer.com/cda/content/document/cd...5-1349114-p174313185
Last Edit: od maurice.
Tema je bila zaklenjena.

Odg:Točnost ur pred 13 let 1 mesec #6948

• Shadow
  • Shadow avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski expert
  • Urarski expert
  • Thank you received: 97
Glede na poglavja in ta izvleček je ta knjiga kar debela :)
Sicer pa lep pregled zaskočnih mehanizmov...za večino niti nisem vedel da obstajajo.
Tema je bila zaklenjena.

Odg:Točnost ur pred 13 let 1 mesec #6951

• Tadej7ad
  • Tadej7ad avatar
  • Gost
  • Gost
criptus napisal(a):

Na tole pisanje zgoraj bi pripomnil samo to, da molk včasih pove več od besed. A se ti ne zdi?

Naj to razumemo kot svarilo?

Če velja, da ste moderatorji na minutki nezmotljivi, potem to prosim napišite v pravila - nimam težav s tem. Dokler pa velja strokovna debata ne potrebujemo ne mediatorjev, ne arbitrov.

Molk včasih res veliko pove; nesposobnost priznati lastno zmoto še več; kolegijalno prikrivanje pa ogromno...
Last Edit: od Tadej7ad.
Tema je bila zaklenjena.

Odg:Točnost ur pred 13 let 1 mesec #6952

• criptus
  • criptus avatar Avtor teme
  • Odsoten
  • Moderator
  • Moderator
  • Thank you received: 416
Tadej7ad napisal(a):

criptus napisal(a):

Naj to razumemo kot svarilo?

Če velja, da ste moderatorji na minutki nezmotljivi, potem to prosim napišite v pravila - nimam težav s tem. Dokler pa velja strokovna debata ne potrebujemo ne mediatorjev, ne arbitrov.

Molk včasih res veliko pove; nesposobnost priznati lastno zmoto še več; kolegijalno prikrivanje pa ogromno...

Brez panike. Osebno zagovarjam stališče, da je bolje molčati kot govori/pisati neumnosti. To sem hotel povedat ;)
Last Edit: od criptus.
Tema je bila zaklenjena.

Odg:Točnost ur pred 13 let 1 mesec #6953

• Shadow
  • Shadow avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski expert
  • Urarski expert
  • Thank you received: 97
Zdaj se bo Maurice potrudil in potegnil bit iz te knjige.
Sicer pa grejo ure po fizikalnih oz. zakonih narave, to je so neizpodbitno dejstvo.
Tu ni relevantno kdo ima prav in kdo ne.
Tema je bila zaklenjena.

Odg:Točnost ur pred 13 let 1 mesec #7025

• Levjul
  • Levjul avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski expert
  • Urarski expert
  • Thank you received: 65
Na forumu so različna mnenja kaj povzroča neenakomeren tek zapestne ure v različnih položajih ( positional error).

V članku Positional Error ( www.howwatcheswork.com/watch-repair/trou...oting/positions.html ) navajajo, da trenje v ležajih povzroči različno amplitudo nemirke v horizontalnem in vertikalnem položaju. Pri horizontalnem položaju ure je os nemirke postavljena vertikalno in je trenje manjše. Amplituda nemirke je približno od 275 do 315 stopinj. Daljša amplituda povzroča daljši čas gibanja nemirke, ura zaostaja.
V vertikalnem položaju ure je os nemirke vodoravno, trenje v ležajih je večje in amplituda nemirke je nižja za približno 45 stopinj. Ura zaradi tega prehiteva.
people.timezone.com/library/horologium/h...um631675494030170118

Ura ima različen tek tudi v različnih vertikalnih položajih. Nemirka mora biti popolnoma uravnotežena, v nasprotnem primeru oscilira neenakomerno, vibrira in povzroča različne pritiske na os in ležaje. Tudi če je nemirka dobro statično uravnotežena, pride pri delovanju nemirke v uri do odstopanja v natančnosti ure. Nemirka je s spiralo pripeta na mostiček nemirnice in se pri oscilaciji nemirke širi in oži, s tem pa se spreminja uravnoteženost nemirke.

Teža, gravitacija je pri različnih položajih ure enaka, spreminja se trenje.

Ivanković J. (1979) Urarski priručnik
www.watchtime.com/reference-center/glossary/amplitude/
www.watchservices.co.uk/blog/2011/06/28/...nd-positional-error/
Tema je bila zaklenjena.

Odg:Točnost ur pred 13 let 1 mesec #7026

• Art
  • Art avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski mojster
  • Urarski mojster
  • Thank you received: 31
Levjul napisal(a):

Na forumu so različna mnenja kaj povzroča neenakomeren tek zapestne ure v različnih položajih ( positional error).

V vertikalnem položaju ure je os nemirke vodoravno, trenje v ležajih je večje in amplituda nemirke je nižja za približno 45 stopinj. Ura zaradi tega prehiteva.

Teža, gravitacija je pri različnih položajih ure enaka, spreminja se trenje.

Sam sem, v knjigi Franca Rakuše; Tehnologija urarstva, L, 1999, kmalu po tisti kulminaciji različnih mnenj, našel potrditev ravno nasprotni tezi. Tako, da bomo, zgleda, intuziasti in ljubiteljski poznavalci, postopoma morali prepustiti bojno polje in merjenje moči argumentov na višji stopnji – piscem strokovne literature. V skladu z znano krilatico »s knjigo nad knjigo«.

Kar pa se tiče gravitacije, ni nihče trdil, da se ta spreminja. Spreminja se trenje, to je točno. Zaradi česa? Zaradi vpliva gravitacije.
Last Edit: od criptus.
Tema je bila zaklenjena.
minutka.si minutka.si minutka.si