minutka.si

Welcome, Gost
Username: Password: Remember me
Tehnične debate o urah, zanimive povezave, dodatna oprema.
  • Stran:
  • 1

TOPIC: Zakaj ure vedno kažejo 10:10

Zakaj ure vedno kažejo 10:10 pred 15 let 9 mesecev #130

• criptus
  • criptus avatar Avtor teme
  • Nedosegljiv
  • Moderator
  • Moderator
  • Thank you received: 416
Zanimalo me je, zakaj velika večina ur v oglasih prikazuje čas 10 čez 10 - minuta gor ali dol, sekunder pa 36 sekund - sekunda gor ali dol.

Po netu se pojavlja kar nekaj ' 1010 teorij'. Nekaj 'teorij' ali ugibanj je neresnih, saj nekatere namigujejo na čas smrti raznih oseb in podobno.

Med resnimi se ponavljajo naslednje, ki se tudi meni zdijo najbolj verjetne :

- Praktični razlogi : ta razporeditev kazalcev najmanj zakriva zanimive dele številčnice. Logo je ponavadi na 12, datum na 3 ali 9, pomožne številčnice (kronografi) so na 3,6,9. A vseeno, zakaj ne kažejo potem npr. 8:20 ali 14:50?

- Teorija nasmeha : kazalci obrnjeni navzgor :) spominjajo na smeh kar pušča pozitiven vtis. Mogoče bi navzdol obrnjeni kazalci res delovali bolj žalostno :( ?

- Estetika : kazalci so postavljeni simetrično ker ura preprosto lepše izgleda...

Verjetno se resnica skriva v vsaki razlagi po malo. Uradne razlage pa žal nisem našel ;) [
Attachments:

Please Prijava or Registriraj se to join the conversation.

Last Edit: od criptus.

Odg:Zakaj ure vedno kažejo 10:10 pred 15 let 7 mesecev #151

• miha1981
  • miha1981 avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski učenec
  • Urarski učenec
  • Thank you received: 0
Po mojem mnenju gre za praktične razloge, ki jih že sam navajaš. Namreč ob nekaterih drastično drugačnih razporeditvah prikazov raznih komplikacij so tudi cagarji drugače postavljeni, pač tako, da je ura čim bolj prezentabel.

Please Prijava or Registriraj se to join the conversation.

• Stran:
  • 1
minutka.si minutka.si minutka.si