criptus napisal(a):Zanimivo
Si vzamem čas in tudi sam poskusim tole.
V resnici s frekvenco 25.200 a/h bijejo nekateri Omegini kalibri. (8600, 8500) serija. Zanimivo je prebrati zakaj tako, saj je to precej neobičajna frekvenca za avtomatske kalibre (običajno 28.800). Vir pravi, da sicer višja frekvenca res doprinese k večji natančnosti je pa tudi res, da previsoka frekvenca za določen zaskočni mehanizem prinese druge težave. Pri omenjenih Omeginih Co-axial mehanizmih se frekvenca 25.200 a/h pač obnese najbolje.
www.chadthewatchguy.com/tag/omega/
Tudi sam se še vedno sprašujem, zakaj s co-axialom vztrajajo na 25.200a/h Sprva sem pomislil, da so se na samem začetku vpeljave novega zaskočnega mehanizma po Danielsu nekoliko prenaglili z intenzivno hvalo in močnim marketingom, sedaj pa, ker ne daje takih rezultatov, je treba pač nadaljevati in po zakonitostih prodajne inercije zagovarjati »dosežek« s tem, da je to pač »idealno skladje« med možnim in želenim oz. med prednostmi in pomanjkljivostmi.
Če bi bil pri tem še malo hudomušen, bi lahko dejal; če ne bi bilo klasičnega zaskočnega mehanizma pred co-axialom, bi bil sedaj ravno pravšnji čas za iznajdbo prvega. Vsa opazovanja iz več različnih virov predstavitve modelov obeh, me navajajo k sklepanju, da v smislu trenja, ki ga nudi klasika ali novi koncept, ne prinese zamišljenega učinka. Res je, da co-axial (torej istoosni zobnik za prenos energije), prevzame tudi vlogo zaskočnika in s tem polovico trenja. Ker pa morata manjši in večji zobnik imeti enako število zob, zaradi tega torej manj kot klasika, se prihranek v izrabi in trenju izniči.
To je le moje mnenje, ki temelji zgolj na meni dostopnem opazovanju modelov. Če bi imel možnost kake zahtevnejše primerjalne metode in nekaj potrebnih instrumentov in merilnih naprav, bi lahko zadevo še bolje argumentiral. Ali pa morda priznal zmoto, kar mi tudi nikoli ni težko.