minutka.si

Welcome, Gost
Username: Password: Remember me
Moje izkušnje, kaj nosim, katera ura mi je všeč.
  • Stran:
  • 1
  • 2
  • 3

TOPIC: Seiko 5

Odg:Seiko 5 pred 13 let 10 mesecev #3641

• mihas
  • mihas avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski poznavalec
  • Urarski poznavalec
  • Thank you received: 1
Jaz sem Seiko 5 dobil za birmo, v bistvu je bila to moja sploh prva zapestna ura. Res je vse kar so že pred menoj zapisali.

Ure se ne da ročno navijati in rezerva navitja je precej uboga. Zdaj ko sem kupil Tissot-a z ETA mehanizmom 2824-2, se mi zdi da je bolj uporabna zadeva, ker tudi če en dan ne nosim ure, jo lahko zvečer navijem, tako da se ne ustavi in jo lahko zjutraj dam na roko. Seika pa ne moreš, zjutraj stoji in potem raje dam na roke kaj drugega, ker se mi ne da vsak dan nastavljat ure...

Kar pa me najbolj moti je kovinski pašček, ker so se členi razrahljali in pogosto se zgodi, da me zelo neprijetno cuka za dlake na roki, tako da je skoraj nikoli več ne dam na roko.

Please Prijava or Registriraj se to join the conversation.

Last Edit: od mihas.

Odg:Seiko 5 pred 13 let 10 mesecev #3642

• igor
  • igor avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski expert
  • Urarski expert
  • Thank you received: 57
Tadej7ad napisal(a):

igor napisal(a):

... Tadej je v zgornjem postu lepo povedal o mehanizmu, sam pa naj dodam, da današnji mehanizmi verjetno ne bodo preživeli naših vnukov B) Krona ne navija ure in se uporablja izključno za prestavljanje kazalcev in indikatorja day-date. Rezerva navitja je dokaj skromna, ura pa zna, kljub dodatnim urarskim nastavitvam prehitevati tudi za 30 sekund na dan...

Tukaj moram malo protestirati.
Orient dela lastne mehanizme več kot 50 let. Po forumih se da zaslediti, da ure dolga desetletja lepo tiktakajo - tako, da tista trditev o vnukih...
Orient je znan po samodejnem navijanju, v najnižjem cenovnem segmentu sploh nimajo ur, ki bi jih bilo možno ročno navijati; pri mehanizmu, kot je 46943, ki letos praznuje 40 let, se pri nastavaljanju časa sekunde ne ustavijo. Obstajajo Orient mehanizmi, ki seveda zmorejo oboje - ampak tega ne pričakovati v mehanski uri za 100-150 EUR.

In glede točnosti. Jaz ne bi upal tako posploševati, sploh ne.
Imam cenjen mehanizem ETA2824-2, ki tiktaka v Jungansovem ohišju; in brez sramu pridela 5-6 sekund plusa na dan, če jo pustim na mizi ali v navijalcu. Ravno tako se ne sekira, ko pridela 5-6 sekund minusa, ko jo nosim na roki. Sploh ni slab rezultat.

Moj drugi, precej manj cenjen mehanizem je Orient 46943, ki tiktaka v mojem "potapljaču" (BTW: Orient je naredil prvo uro s samodejnim navijanjem in tesnostjo 200m). Seveda ima precej manj zveneče ime - a glej, ko navit počiva na mizi ali se spotoma navija v navijalcu, pridela 2-3 sekunde zaostanka na dan; in ko ga nosim, se ta zaostanek poveča na 5-6 sekund.

Vsi podatki so seveda približni in niso izmerjeni v certificiranem laboratoriju - a vendar lahko trdim, da v mojem(!) primeru Orient poseka mehanizem ETA po vsej črti. Razlika med nošenjem in počivenjim je pri Orientu 2-3 sekunde; pri ETI pa 10-12 sekund.

Vsi rezultati veljajo za ure, kot sem jih dobil - brez kakršnihkoli posegov.

PS: Nekje sem zasledil podatek, da se ETA2824-2 prodaja "na veliko" po ca. 80 EUR; Orient 46943 pa za 35 EUR.

Nikar hude krvi... ;) tu smo zato, ker smo ljiubitelji ur in zato, da si izmenjujemo mnenja, nikakor da si skačemo v lase... ;)

Res je, Orient dela mehanizme že desetletja in popolnoma jasno je, da so bili pred desetletjem ali dvema mehanizmi bolj kvalitetni kot so danes in vsi vemo zakaj je temu tako. Če podrobno pogledamo mehanizme izpred desetih, dvajsetih let in današnjega, ga razstavimo in primerjamo materiale, lahko vidimo, da moje karikiranje glede vnukov celo zdrži... ;)

Glede točnosti si na podlagi svojih dolgoletnih službenih izkušenj z urami Seiko5 in njihovih uporabnikov (tudi sam sem bil lastnik dveh) skoraj upam posploševati. V rokah sem imel na stotine petic, pogovarjal sem se s stotinami uporabnikov, nenazadnje pa imam v prodajni vitrini v vsakem trenutku vsaj 15-20 Seiko5 ur, ki jih sicer po segmentih na grobo testiram glede točnosti. Odstopanja istih mehanizmov sploh niso zanemarljiva.

Upam, da se bo debata razvijala naprej, bi imel še marsikaj za napisat, pa se mi ne da...pozna ura... B)

Odg:Seiko 5 pred 13 let 10 mesecev #3643

• Sidney70
  • Sidney70 avatar Avtor teme
  • Nedosegljiv
  • Urarski expert
  • Urarski expert
  • Respect
  • Thank you received: 21
dokler so trditve podprte z argumenti je taka debata cisto ok :ok:

Odg:Seiko 5 pred 13 let 9 mesecev #3835

• Sidney70
  • Nedosegljiv
  • Urarski expert
  • Urarski expert
  • Respect
a se mogoce ta model dobi pri nas ??? in koliko kosta ???

www.chrono24.com/en/seiko/5-black-dial-b...picnum=2&tab=details

Odg:Seiko 5 pred 13 let 9 mesecev #3838

• el_diablo
  • el_diablo avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski vajenec
  • Urarski vajenec
  • Thank you received: 0
tut men se ta dopade,ampak kolikor se iskal,je pri nas nihče ne prodaja :(

Odg:Seiko 5 pred 13 let 9 mesecev #3839

• igor
  • igor avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski expert
  • Urarski expert
  • Thank you received: 57
el_diablo napisal(a):

tut men se ta dopade,ampak kolikor se iskal,je pri nas nihče ne prodaja :(

To je spet ena tistih for, ko ura ni dobavljiva za evropsko tržišče iz strani Seiko Europe. Imajo jo le tisti trgovci, ki jo na lastno pest uvažajo npr. iz Amerike...

Odg:Seiko 5 pred 13 let 9 mesecev #3845

• el_diablo
  • el_diablo avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski vajenec
  • Urarski vajenec
  • Thank you received: 0
škoda. mislim da bi šla dobro v promet za cca. 100 eu. za ta denar se avtomatika bl težko dobi pri urarjih,mogoče kak kovinski seiko za stare fotre,to je pa to. otroci kmalu ne bodo vedeli,oz. že sedaj skoraj ne,zakaj se dejansko reče da ura tik-taka ;)

Odg:Seiko 5 pred 13 let 9 mesecev #3850

• criptus
  • criptus avatar
  • Nedosegljiv
  • Moderator
  • Moderator
  • Thank you received: 416
Nekje sem našel mojo prastaro Seiko 5. Dela še bolj na pol, in je ena mojih prvih (ur)...

Attachments:

Odg:Seiko 5 pred 13 let 5 mesecev #5653

• Levjul
  • Levjul avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski expert
  • Urarski expert
  • Thank you received: 65
Mihas je napisal :
»Ure se ne da ročno navijati in rezerva navitja je precej uboga. Zdaj ko sem kupil Tissot-a z ETA mehanizmom 2824-2, se mi zdi da je bolj uporabna zadeva, ker tudi če en dan ne nosim ure, jo lahko zvečer navijem, tako da se ne ustavi in jo lahko zjutraj dam na roko. Seika pa ne moreš, zjutraj stoji in potem raje dam na roke kaj drugega, ker se mi ne da vsak dan nastavljat ure...«

Seiko ure, katere se ne da navijati preko krone se navija tako, da uro držimo v roki, katero vodoravno premikamo v zapestju približno 30 sekund. Po mojih izkušnjah zadošča 30 sekundno tako navijanje za 8 do 12 ur delovanja ure. Tako navijanje opravimo samo z eno roko in je učinkovito ter bolj enostavno kot navijanje preko krone.

Slika je iz Seiko navodila za uporabo mehanskih ur in so dostopna na: www.seikowatches.com/support/ib/pdf/SEIK...35_36_7S26_35_36.pdf

Vse avtomatik ure se običajno navijajo z gibanjem ure na roki, v primeru da je ura premalo časa na roki oz. da je roka veliko v mirujočem položaju je potrebno uro dodatno naviti.
Attachments:

Last Edit: od Levjul.

Odg:Seiko 5 pred 13 let 5 mesecev #5655

• Sidney70
  • Nedosegljiv
  • Urarski expert
  • Urarski expert
  • Respect
koristen nasvet .. :ok:

• Stran:
  • 1
  • 2
  • 3
minutka.si minutka.si minutka.si